31 Ekim 2014 Cuma

Tanrıya inanan insanlar..

Tanrıya inanan insanlar her türlü olayı tanrı ile yorumlayabiliyorlar.

Deprem olur, insanlar azdığı için Allah deprem yaptı, derler. Doğal afet değil de güzel bir şey olsa, en basitinden bütün hafta yağışlı geçse ve cuma günü güneş açsa bunu da tanrı ile yorumlarlar.

Dinlere inanmayan biri, tedavisi zor bir hastalığa yakalansa, “Allah belasını verdi işte. Allahın sopası yok.” gibi şeyler söylerler. Ama aynı şey dindar birinin başına gelince “Allah sabrını deniyor.” diyorlar.

Aynı yaşta ve sağlıkta iki insan öldüğünde, tanrıya inanmayan kişi için “Allah kendini gösterdi, öbür dünyada yanacak” derler. İnançlı insan için ise “Allah sevdiği kulunu yanına alır.” derler. Tam tersi de olabiliyor. Hastalıktan kurtulan bir insan inançlıysa “Allah istedi kurtuldun. Allah’ın izniyle, doktorların vesilesiyle kurtuldun.” derler. Kurtulan kişi inançsızsa “Allah sana merhamet etti. Sen hala nasıl inanmazsın.” gibi şeyler söylerler.

Bu örnekler gerçekten sürekli uygulanıyor. En son ramazan ayı sıcak yaz günlerinde oldu. Ramazan ayının çok sıcak günleri için “Allah sabrımızı deniyor. Bakalım kullarım yine de bana olan görevlerini yerine getirecek mi, diye.” denildi. Yağışlı veya daha serin günleri için ise “Allah oruç tutmamıza yardım ediyor ki, biz müslümanlar daha rahat oruç tutalım diye.” denildi.

Tanrıyı bu derece her şekilde yorumlayan insanlar, “bak bunca şeye rağmen tanrıyı nasıl inkâr edersin?”, diye sorarak tanrıyı kanıtladıklarını sanırlar.

İnanan insanlar için tanrı, yorum kabiliyetine bağlı olmuş oluyor. Bu şekilde her türlü olayı (iyi veya kötü farketmez) tanrı ile yorumlamak, onun bir tepkisi olarak görmek mümkün. Bu da bir dine inanan insanların kendilerini kandırmasıdır.

1 yorum: