31 Ekim 2014 Cuma

İslam Ve Hoşgörü..

Bu zamana kadar Müslümanların yaptıklarını görmezden gelip, İslam’ı aslında güzel bir dinmiş gibi göstermek için söylenen sözlerden biridir “İslam hoşgörü dinidir.” sözü.

İnsanlar arasında bu söz, İslam’ın her türlü inanca sahip ve bir inancı olmayan insanlara saygı duyduğu, onları da sevdiği gibi anlamlar taşıyor.

Bunun aslında hiç de böyle olmadığı her açıdan belli.

Müslümanları düşünelim. Ezan okunurken müzik açanları, Ramazan ayında oruç tutmayanları, ibadetini yerine getirmeyenleri, farklı inanca sahip olanları ve ateistleri kimler dövdü veya öldürdü? Tabi bunlardan daha kötülerini de gördük. Sırf bacağı açık diye bıçaklanan olmadı mı ülkede? Sırf Kuran'a bastı diye ölüm tehditleri yapılmadı mı bu ülkede? Sebep? Sebep, burası Müslüman ülkeymiş.

Bu aptallıkları saymakla bitiremeyiz.

Şimdi Müslümanlar üzerinden İslam’ı yargılama diyenler olabilir. Aslında yargılanabilir. Sonuçta bu insanlar inançları için bunları yaptılar. Yani keyfi bir durum yok ortada. Keyfi bir durum veya kişisel bir sorun olsa, İslam’ı bu adamlar üzerinden yargılamak yanlış olabilirdi. Ama durum böyle değil. Bu yüzden bu adamların inançları uğruna yaptıkları ile İslam’ı yargılamak, onun hoşgörülü olmadığını söylemek gayet mümkün.

Müslümanları bir kenara bırakıp, İslam’a bakalım.

Tevbe Sûresi - 29. Ayet: “Kendilerine kitap verilenlerden Allah’a ve ahiret gününe iman etmeyen, Allah’ın ve Resûlünün haram kıldığını haram saymayan ve hak din İslam’ı din edinmeyen kimselerle, küçülerek (boyun eğerek) kendi elleriyle cizyeyi verinceye kadar savaşın.”


Ya Müslüman ol ya cizye (vergi) ver ya da öl. Çok hoşgörülü değil mi?

“Dinini değiştireni öldürün.” hadisi var bir de.
Bizim ılımlı Müslümanlar işlerine gelmeyen hadisi kabul etmezler ama bu sahih hadis kitaplarında da geçen bir hadistir.

Araf Suresi 179. Ayet: “And olsun ki, cehennem için de birçok cin ve insan yarattık; onların kalbleri vardır ama anlamazlar; gözleri vardır ama görmezler; kulakları vardır ama işitmezler. İşte bunlar hayvanlar gibi hatta daha sapıktırlar. İşte bunlar gafillerdir.”


Kendisinin yarattığını söylediği varlıklar için hakaret ve aşağılama. Madem kötüleyecektin yaratma o zaman. Çok hoşgörülü.

Maide Suresi 51. Ayet: “Ey İnananlar! Yahudileri ve hıristiyanları dost olarak benimsemeyin, onlar birbirlerinin dostudurlar. Sizden kim onlara dost olursa o da onlardandır. Allah zulmeden kimseleri doğru yola eriştirmez.”


Al-i İmran Suresi 28. Ayet: “Müminler, müminleri bırakıp kafirleri dost edinmesinler; kim böyle yaparsa Allah katında bir değeri yoktur, ancak, onlardan sakınmanız hali müstesnadır. Allah sizi Kendisiyle korkutur, dönüş Allah’adır.”


Yukarıdaki iki ayet gibi ayrımcılık yapan başka ayetler de var. Şu ayetlerde “hoşgörü” adına hiçbir şey yok.

Asıl sorun insanların “İslam hoşgörü dinidir.” sözünü, yanlış anlamda kullanmaları. “İslam, Müslümanlara hoşgörülüdür.” sözüdür doğrusu. Çünkü bu “hoşgörü” ibadetini yerine getiremeyen veya bir yanlış yapıp sonra tövbe eden Müslümanlara gösterilen hoşgörüdür.

Zaten kelime anlamı olarak hoşgörü; tahammül, müsamaha, göz yumma anlamındadır.
Bu söz, Allah’ın, yanlış bir şey yapan veya ibadetini yerine getiremeyen Müslümanlara müsamaha gösterdiğini söylemek amacıyla kullanılmalı, diğer inançlara sahip insanları ve inançsız insanları sevdiği, saydığı anlamında değil..

1 yorum:

  1. Kuran dogrudur, islam hosgoru dinidir, evrim yalandir... Dostum bunlar cahilisphere denen bir kurenin icinde yasiyorlar. O kurenin disina cikmalari nerdeyse imkansiz.

    YanıtlaSil